14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConstrucţiile ilegale au o singură soluţie: demolarea

Construcţiile ilegale au o singură soluţie: demolarea

Craiovenii care şi-au construit locuinţe fără autorizaţie nu mai pot intra în legalitate, conform ultimelor reglementări în domeniu. Pentru ei există o singură soluţie: demolarea.

Guvernul a modificat săptămâna trecută legislaţia pentru a nu mai permite construirea de imobile fără autorizaţie. După modificarea legislaţiei, începând cu luna martie, locuinţele construite fără autorizaţie vor putea fi demolate. „Acum, deşi legea spune că este obligatorie obţinerea autorizaţiei de construire, este des întâlnită situaţia în care se construieşte fără autorizaţie, urmând ca în baza legii permisive să se intre în legalitate. Sau se întâmplă ca autorizaţia de construire să nu fie respectată. O construcţie ridicată cu încălcarea legii nu mai poate intra în legalitate. Unii sunt corecţi, respectă legea, solicită autorizaţii, în timp ce alţii ignoră legea şi construiesc în lipsa documentaţiilor, ştiind că le pot obţine ulterior, indiferent cât de mare este abaterea“, a declarat Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului.
Practic, pentru cei care au ridicat imobile fără autorizaţie de construire va exista doar o singură variantă: demolarea. În prezent, legislaţia permite ca aceia care nu au autorizaţii să intre în legalitate. „Inspectorii de la Disciplina în Construcţii se întâlnesc cu două situaţii. În una din acestea, nu există deloc autorizaţie de construire, şi atunci cei în cauză au la dispoziţie trei luni pentru a intra în legalitate. Termenul este de trei luni, deoarece pentru emiterea autorizaţiei sunt necesare diferite avize, care necesită un timp mai îndelungat. În a doua situaţie, este vorba de nerespectarea autorizaţiei. În acest caz, se dă termen doar o lună pentru intrarea în legalitate. În luna ianuarie 2011, inspectorii primăriei au depistat zece cazuri în care nu existau autorizaţii de construire“, a spus Carmen Licu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.
Cei care construiesc fără autorizaţie riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. „În general, în prezent se încheie procese-verbale de contravenţie şi se dispune intrarea în legalitate. Eu cred că ar trebui demolate în special construcţiile care, nerespectând legislaţia în domeniu, reprezintă în plus un adevărat pericol: sunt aşezate pe conductele de utilităţi etc.“, a declarat Radu Pappa, arhitectul-şef al Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Aşadar, cei care doresc să-şi ridice o construcţie riscă de acum nu numai amendă, ci şi demolarea ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII